leaf

Pentru pacienți

Anatomia și fiziologia nasului

Anatomia și fiziologia nasului

Anatomic, nasul unei persoane este împărțit în două secțiuni:

  • nas extern
  • cavitatea nazală cu sinusuri paranazale.

Secțiunea externă este formată din secțiune osoasă și cartilaj, precum și din țesuturile moi. Toate aceste părți sunt unite pentru a forma un triunghi neregulat.

Cavitatea nazală este mărginită superior de fosa craniană anterioară, cu orbitele pe lateral și cavitatea bucala inferior. In fața cavității nazale sunt nările, care sunt porțile de intrare, nazofaringele fiind situat în spate, cu care cavitatea nazală este conectată prin intermediul choanelor nazale.

De asemenea, cavitatea nazală este împărțită în două părți de septul nazal.

Sinusurile paranazale sunt cavități care înconjoară cavitatea nazală și sunt legate de aceasta prin canale. Se evidențiază urmatoarele sinusuri paranazale:

  • Sinusurile maxilare (Haimer), sunt situate în corpul maxilarului superior.
  • Sinusurile frontale - în grosimea osului frontal, în formă de triunghi.
  • Sinusurile etmoide sunt compuse din 8-20 celule individuale, care sunt separate de plăci osoase subțiri.
  • Sinusul sfenoidal este localizat în corpul osului sfenoid.

Nasul indeplinește mai multe funcții, toate sunt interconectate, iar disfuncția uneia afectează starea altora:

Principala funcție a nasului este respirația - un proces fiziologic complex, care este asigurat de diverse mecanisme. Când respirăm prin nas, fluxul de aer face un parcurs special. Masa aerului este în formă de arc în sus, de unde coboară înapoi spre choane. Datorită coordonării și interacțiunii precise a diferiților factori de protecție, fluxul de aer trece prin cavitatea nazală, iar aerul inhalat este încălzit, umezit și curățat de particule de praf, bacterii și viruși, care pot avea un efect nociv asupra corpului.

Funcția de protecție - membrana mucoasă reprezintă prima barieră în protejarea corpului de factorii de mediu. Transportul mucociliar deplasează către nazofaringe tot ceea ce a fost fixat în mucusul nazal, și de acolo ajunge în stomac unde agenții patogeni sunt distruși de sucul gastric. Astfel, transportul mucociliar asigură auto-curățarea și drenajul cavităților nazale și sinusurilor paranazale. La fel și factorii imuni de protectie specifici și nespecifici din mucoasa nazală protejează organizmul. Zona glandulară și epiteliul membranei mucoase sunt implicate în formarea simbiozelor limfoepiteliale. Fără o cantitate suficientă de mucus pe suprafața membranei mucoase, funcția de transport mucociliar poate fi afectată.

În cavitatea nazală, umezirea aerului este primordială. Trecând prin cavitatea nazală, aerul este saturat cu vapori de apă de pe suprafața membranei mucoase. Evaporarea activă a secreției nazale se datorează temperaturii ridicate la nivelul mucoasei nazale, unei mari suprafețe a cavității nazale și a sinusurilor paranazale, precum și mișcării aerului în timpul respirației. În timpul evaporării, membrana mucoasă încălzește aerului inhalat. La expir, aerul mai cald din tractul respirator inferior produce condensat în cavitatea nazală, fapt care se poate observa în vreme rece - apare o eliminare apoasă din nas. Cavitatea nazală este privită ca un climatizor fiziologic care protejează căile respiratorii inferioare de expunerea la aer rece. Aerul de la -12 ° C după trecerea prin nas este încălzit la + 25 ° C în nazofaringe.

Mecanismele de protecție includ strănutul și formarea mucusului. Particulele de praf, factorii mecanici și chimici sunt iritanți și pot cauza acest reflex. La strănut, aerul este eliberat brusc cu o anumită forță din nas, eliminând astfel substanțele iritante. Un strănut poate fi însoțit de secreție mucoasă sau poate apărea și fără strănut, atunci când este expus unor iritanți diferiți.

Funcția olfactivă informează creerul despre prezența în mediu a diferiților compuși chimici care au un miros. Mirosurile pot fi plăcute și pot provoca emoții pozitive sau neplacute și avertizează asupra unei situații nefavorabile. Mirosul mâncării crește pofta de mâncare.

Funcția de vorbire - cavitatea nazală și sinusurile paranazale pot fi considerate rezonatori fizici. Sunetul, care ajunge la pereții cavității nazale și sinusurilor paranazale, crește în intensitate. Cavitatea nazală și sinusurile maxilare întăresc tonurile de frecvență joasă, cele frontale îmbunătățesc cele înalte. Implicarea sinusurilor paranazale în funcția de vorbire are un rol principal în pronunțarea consoanelor nazale.